Mutlu ve Huzurlu Bir Pendik İçin Çalışıyoruz / Pendik Bld. Bşk. Dr. Kenan Şahin

37-pendik-belediyesiSayın Başkan; 2009 Mart ayından beri Pendik Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürütmektesiniz. 5 yıl içinde gelinen noktayı kısaca özetler misiniz? Belediyecilik denilince 21. yüzyıl Türkiyesinde sizce akla neler gelmeli? Evrensel ölçekte anlam ifade eden, insana, insanın beden ve ruh sağlığına, sosyal çevre uyumuna katkıda bulunan yerel çalışmalarınız var mı?
Ülkemizin son 12 yılda yakaladığı büyük kalkınma ivmesinde Pendik Belediyesi olarak ekonomik, sosyal, kültürel ve sportif anlamda tek tek hayata geçirdiğimiz projelerimizle Pendik’in, bu değişim ve gelişim rüzgârından pay almasını sağladık. Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektörle işbirliği içerisinde alt ve üstyapı çalışmalarımızla Pendik artık hak ettiği yerdedir. Mavinin yeşille buluştuğu Pendik’i, oksijen kaynağı mini ormanlık alanları, planlı yapıları, orta ve büyük ölçekli sanayi kuruluşlarıyla sağlıklı kalkınmanın lokomotifi bir kent haline getiriyoruz. Eğitimden sağlığa, spordan sanata onlarca yatırımı şehrimize kazandırdık. Dönüşen Pendik’i inşa eden çalışmalarımız, büyük bir özveriyle devam etmektedir.
Göreve geldiğimiz günden beri Pendik’in konforunu bozmadan ulaşım ve otopark sorununu çözen, yeşil ve sosyal alanları yeterli, toplumun her kesiminin ihtiyaçlarına cevap veren sosyal, kültürel ve spor amaçlı hizmet anlayışıyla donatmak için çalışmalar yürütüyoruz. Yeni dönemde öncelikli hedefimiz, kentimizi ulaşım yönünden sorunsuz hale getirmek. Bu anlamda kara, deniz ve hava ulaşımında önemli bir konumda olan Pendik, raylı sistemlerde de öne çıkıyor. Metro, 2015’te Pendik’le buluşmakla kalmayıp, 2017’de de mahallelerine kadar gidecek. Pendik’te, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’ın desteği sayesinde tam 15 tane metro istasyonu olacak. Marmaray ve hızlı tren çalışmalarını kattığınız zaman bu sayı 25 istasyona çıkıyor. Biz de bunu bir fırsata dönüştürerek her metro istasyonunun bulunduğu alana hem meydan hem 1000 araçlık otopark hedefliyoruz. Ulaşım ve trafik açısından kentimizi sorunsuz hale getirmek için 25 bin araçlık otopark yapılacak. 45 kilometre yeni yol yapmıştık, 100 kilometre daha yeni yol açacağız. Trafik ve otopark sorunu kalmazsa, hem yaşayanlar rahatlar hem de insanlar alışverişte zaten cazibe noktası olan Pendik’i daha fazla tercih eder. 2017’de Pendik, ulaşımda en sorunsuz ilçe haline gelmiş olacak.
Yeni dönem için hedeflerimizi açıklarken, “2019’a 219 Proje” dedik. Bunların her biri, Pendiklilerin ihtiyaçları, talep ve beklentileri doğrultusunda şekillendi. Kentte imar uygulamalarının yüzde 95’ini tamamladık. Otopark sorununu çözücü, çocuk oyunu ve yeşil alanları artıcı bir anlayışla dönüşüm taleplerini destekliyoruz. İmar, plan ve mülkiyet sorununda önemli mesafeler alındı. Pendik, kişi başına düşen 15 m2’lik yeşil alanla İstanbul’un en yüksek oranına sahiptir. İlçemizde bulunan 7 tepeye sosyal tesis ve park yapılacak. Kemiklidere “Pendik Sanat Vadisi” olarak düzenlenirken, Çamlık ve Yenişehir mahallelerinde bulunan 1.500.000 m2 alana “Yeşil Kent ve Tema Park” ile “Hobi Bahçeleri” yapılacak. Pendik’in doğal dokusu, kıyılar ve havza bölgesi koruma altında tutulmaya devam edecek.

Belediyecilikte öncü ve örnek olmak gibi bir vizyonunuz var. Bu vizyon çerçevesinde örnek çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Bu anlamda belediyecilik alanında imza attığınız “ilkler” nelerdir?
Pendik’te, belediyecilik alanında kadrosuyla güçlü, mali ve teknoloji yönetimiyle örnek bir kurum ortaya koyduk. Millete hizmet olan asli misyonumuzu, hiç şaşmadan, halkla birlik ve beraberlik içinde yerine getirdik. Bugün bütçesi, yatırım hızı ve teknolojik uygulamalarıyla Pendik, Türkiye’nin önde gelen, proje çalışmaları için yurtiçi ve dışında en çok tercih edilen belediyelerinden biridir. Pendik Belediyesinin bütçesini beş yılda 3 kat, yatırımlara ayrılan bütçeyi ise 10 kat artırdık. 2009’da yatırım bütçemiz 15 milyondu, 2013’te 150 milyon oldu. Bütçemizin yarıya yakın kısmını yatırımlar için harcadık. Yatırımların bütçeye oranında Türkiye genelinde büyükşehir, şehir ve ilçe belediyelerini geride bırakarak büyük bir başarı yakaladık.
İlk beş yılda 100 bin m2 kapalı alan inşa ettik. Her mahalleye açtığımız onlarca tesis yanında, 16 büyük ölçekli kültür ve spor merkezi hizmete açtık. Büyük yatırımları kent merkezinde değil, özellikle kentin kenar mahallelerinde inşa ederek, bu alanda örnek bir uygulama başlattık. İstanbul’un gecekondusu en fazla olan ilçelerinden biri olan Pendik’te imar ve tapu sorunu gibi çözülmesi neredeyse imkânsız görülen pek çok konu bugün büyük ölçüde sonuçlanmış durumda. 2015 sonuna kadar ilçede mülkiyet ve tapu sorunu kalmayacak. Kentsel dönüşüm konusunda dersini çok iyi çalışan bir belediye olarak, kimseyi mağdur etmeyecek çözümler üretiyoruz. Bakanlığa metrekare olarak en fazla başvuruyu yapan ilçe Pendik oldu. Toplam 5 milyon metrekare alanda hazırlık yaptık. Yollarıyla, yaşam, yeşil ve sosyal donatı alanlarıyla muhteşem bir kentsel dönüşüm planlıyoruz.
Pendik Belediyesi olarak zaman ve malzeme tasarrufu sağlamak üzere önemli teknolojik yatırımlar yaparak, dijital arşiv uygulamasından yazılım geliştirmeye kadar birçok alanda ilke imza attık. 13 milyon evrakı dijital ortama aktaran Pendik Belediyesi, vatandaşların bilgilerinin güvenli ortamda depolandığını kanıtlayan ISO 27001 Veri Güvenliği Sertifikasına sahip Türkiye’deki ilk ve tek kamu kurumu oldu. Belediyecilik hizmetlerinde e-imza uygulaması başlatarak, e-devlet portalına entegre eden ilk belediye olduk. Bu alanda “İnteraktif Belediyecilik Uygulamaları Portalı Ödülü”nü aldık. 12 noktada wi-fi noktasıyla günlük ortalama 2 bin kişiye ücretsiz internet hizmeti verilirken, 360 derece Kent Bilgi Sistemi ile bilgisayar başında 3 boyutlu olarak Pendik’in gezilebilmesini sağladık. Bu konu özellikle imar uygulamalarını bilgisayar başında görme imkânı vermesi açısından büyük önem taşıyor.

Kültür-Sanat projeleri, sosyal belediyeciliğin önemli bir alanı. Bu konudaki çalışmalar verimlilik açısından nerede duruyor? Talepler doğrultusunda yenilikler var mı?
Şehirlerimizin gerçek şehirlere dönüşmesi için yatırım yaparken, şehirleşmemiz için de insana yatırım yapmamız gerekiyor. Bu amaçla pek çok projemiz hayata geçirilmiş durumda. Pendik’in mahallelerini Kültür Merkezleri ile donatmaya devam ediyoruz. Bu merkezlere kültür tarihimizde derin izler bırakmış önemli şahsiyetlerin ismini vererek, onları hem ilçemiz insanlarıyla buluşturuyor hem de adlarını yaşatıyoruz. Ulusal ve uluslararası arenada düzenlenen etkinliklerle Pendik, kültür ve sanatta adeta marka şehir haline gelmiştir. Modern kültür ve sanat merkezlerinde yerli ve yabancı yüzlerce sanatçı ve binlerce sanat eseri vatandaşlarımızla buluşuyor. Bugün Pendik, sosyal aktivitelerde Türkiye’nin sayılı kentleri arasında gösteriliyor. Uluslararası Geleneksel Sanatçı Buluşması ve Uluslarararası Çocuk Festivali’ne katılımcı ülke sayısı her geçen yıl daha da artıyor.
Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Güzelyalı Kültür Merkezi ve Neyzen Tevfik Sanat Evi’nde yıl boyunca çocuk ve yetişkinler için tiyatro oyunları, filmler, sergiler, konserler, söyleşi ve konferanslar ile çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik. Yeni dönemde de bunlar devam ediyor.

Aileler, gençler, yaşlılar, çocuklar için Pendik’te ne tür yaşam alanları planladınız? Özürlüler bundan nasıl bir pay alıyor?
Sosyal alanda önemli projeler yaparak, özellikle kadınlara, gençlere, engellilere, yaşlılara ve yetimlere yönelik politikalar ortaya koyduk. Pendik’te yetim çocuklarımız çok huzurlular, Allah’a hamdolsun. Yaşlılarımıza yönelik önemli projelerin çalışmalarını yapıyoruz. Engellilerimiz hayatla buluştu, engelli takımlarımız şampiyonluğa koşuyor. Yine kadınlarımız meslek kurslarıyla, hobi kurslarıyla, spor salonlarıyla hayatlarına renk katıyorlar. Daha anlamlı bir yaşam düzeyine eğitim ve kültürel programlarıyla hayata bakışlarını değiştirecek düzeyde kültürel birikime kavuşuyorlar. Çünkü biz belediyeciliği sadece yol, kaldırım, yapı yapmak olarak görmüyoruz. Yolun da kaldırımın da yapının da ana hedefi insanın yaşam konforunu artırmak. Biliyoruz ki hepimiz Anadolu’nun bir yerinden geldik. Evet, kent kültürüne adapte olmakta zorluk çekiyoruz. Ancak biz kentin imkânlarından istifade etmedikçe, kent kültürüne adapte olmamız, kentli olmamız zor. Onun için yaptığımız tüm tesislere kenardan başladık. 16 tane sosyal-kültürel tesis yaptık. Hemen hemen tamamı kentin kenar mahallelerinde. Çünkü niye, orada ihtiyaç daha fazla. Bir anlamda sosyal adaleti sağlarsak sosyal barışın olacağını görüyoruz. Öyle bir hassasiyetle yatırımlarımız, projelerimiz için yer seçimi de yapmış oluyoruz. O anlamda belediyeciliği hayata dokunan, insana dokunan bir belediyecilik. Kentin yaşam kalitesini yükselten aynı zamanda sosyal barışı, sosyal dayanışmayı destekleyen bir belediyecilik ortaya koyduk. Ve aslında belediyeciliği de belediye yönetiminden kent yönetimine taşıdık. Belediyecilikte konuştuğumuz kavramların başında eğitimle ilgili yaptığımız işler, sosyal alanda yaptığımız işler, kültürel alanda yaptığımız işler, sporla ilgili yaptığımız işler geçiyor. Belki normal belediyenin mevzuatı ya da önceliği arasında bunlar yer almayabilir. Ama kentin öncelikleri mutlaka bizim gündemimizin önünde yer aldı.
Engellilerin hayatın her alanının içinde olmaları için birçok çalışmamız var. Çok başarılı bir Engelliler Spor Kulübümüz, çeşitli alanlarda hizmet sunan Engelliler Koordinasyon Merkezimizle spordan eğitime birçok konuda onlara destek oluyoruz. Ayrıca yeni dönem için engellilerle ilgili yeni projelerimiz var. Ev sahibi olmaları için yeni hazırladığımız dönüşüm planına bir madde koyduk. Engelli dostu daire yaparlarsa, belediye olarak biz de müteahhitlere %20 indirim yapacağız, onlar da engellilere indirimli daire satacaklar. Böylece engelliler kendilerine göre yapılmış dairelere indirimli sahip olabilecek. Engelliler için tek bir hayalim kaldı, o da istihdam noktalarında daha avantajlı konuma getirmek. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Dezavantajlı çocuk ve gençlere, onların ebeveynlerine yönelik psikolojik ve hukuk alanında destek veren, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde bulunan Toplum Destek Merkezi’nin faaliyetleri geliştirilirken, Doğu Mahallesi’ne de bir merkez inşa etmeyi planlıyoruz.

Fakir ve yardıma muhtaçlar için kalıcı ve etkin çalışmalarınız var mı?
En önemli yatırımlarımızdan biri olan Tenzile Erdoğan Sevgi Evi’nde yetim kız çocuklarına kucak açarak, önemli bir sosyal yarayı sardık. Burada kız çocuklarımız, hem otel konforunda barınma hem de aile sıcaklığı buluyor. Sosyal Belediyecilik alanında önemli projeler gerçekleştirdik. Sosyal yardım belediyeciliğinden sosyal hizmet belediyeciliğine geçtik. Elbette yardımları kesmedik. Yine sosyal yardımlarımız da nakit yardımlarımız da devam etti. 43 bin 500 aileye sosyal destek sağladık. İlçemizdeki 5 bin engellimize danışmanlık, 2 bin engellimize periyodik ev ziyareti, 50 engellimize de evde bakım hizmeti verdik. Kadın sığınma evimizde 502 kadın ve 323 çocuğumuzu barındırdık. 3 bin yaşlı vatandaşımıza ihtiyaç yardımı, 2 bin ailemize cenaze yemeği, il ve ilçe dışına ulaşım hizmeti verdik. Her yıl 4 bin öğrencimize kırtasiye, üniversiteyi ilk kez kazanan gençlerimize içinde kişisel bakım ürünleri olan valiz yardımı yapıyoruz. Her yıl 110 bin kişiye iftar yemeği veriyoruz. Özellikle kış aylarında evinden çıkamayacak durumda olan yaşlı ve muhtaç durumdaki vatandaşlarımızı ziyaret ederek onların temel ihtiyaçlarını karşılıyor, sıcak yemek dağıtıyoruz. Ayrıca üç hasta nakil aracımız, engelli vatandaşlarımıza hizmet veriyor.
Tıp dünyasına olan mensubiyetiniz, idareci nosyonunuzu müsbet manada nasıl etkiliyor? İnsana dair düşünceleriniz nelerdir? Gönül Dergisi okurları için bu konudaki düşüncelerinizi paylaşır mısınız?
Ben, yüz yüze görüşmeye, her fırsatta Pendiklilerle birlikte olmaya, onların görüşlerini almaya büyük önem veriyorum. Bu, hem sorunların doğru teşhisi hem de talep ve beklentilerin öğrenilmesi açısından önemli. Bu özenim, belki tıp geçmişimle alakalı olabilir. Daha önce de belirttiğim gibi bizim belediyecilik anlayışımız, insan odaklı, onların yaşam konforunu artırmaya yönelik hizmet. Onları her alanda geliştirecek, bu anlamda kentin bütün imkânlarından faydalanmalarını sağlayacak bir anlayış. Bu amaçla, yönetimde, hizmette vatandaşla birlikte adım atıyoruz. Onların kararına saygı duyuyor ve çoğunluğun arzusu doğrultusunda hizmet gerçekleştiriyoruz. Halkın istemediği hiçbir projeyi ve oluşumu benim belediye başkanı olarak onaylamam mümkün değil. Halka rağmen, halkın inadına asla hiçbir iş yapmadım ve yapmam. Pendik Belediye Başkanı olarak benim tüm çabam, başta Hakk’ın, sonrada halkın rızasını gözetmektir. Bu iki rızaya mazhar olmuşsam ne mutlu bana.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.