Beykoz ilçesinde Yuşa (a.s.), Akbaba Sultan Türbesi ve buna benzer başka manevi kültür mirasımız olarak ziyaret makamlarıyla alakalı yapılan çalışma ve restorasyonlar hakkında bilgi verir misiniz?
İlçedeki tarihi ihya çalışmalarımızla Safiye Sultan Çeşmesi, Beykoz Kasrı, Abraham Paşa Çiftliği, Riva Camii, Küçüksu Mihrişah Sultan Camii, Beykoz Kışlası, On Çeşmeler ve Ubeydullah Tekkesi ve Şeyh Ethem Sırrı Efendi Dergahı’nı bir bir ayağa kaldırdık.
Ecdat yadigârı eserlerin restorasyonu kapsamına, ilçenin en eski camilerinden olan Akbaba Canfeda Hatun Camii’ni de almış bulunuyoruz. 426 yıllık Canfeda Hatun Camii’nin restorasyonuna öncülük ettik. Canfeda Hatun Camii Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor.
Beykoz’un önemli ibadet mekânlarından Hz. Yuşa Türbesi’nin çevresini de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mekânın güzelliğine yaraşır kapsamlı bir peyzaj projesiyle yeniledik.
İstanbul’un en fazla ziyaretçi alan ibadet noktalarından Hz. Yuşa Türbesi’ne ait 25 bin metrekarelik yeşil alanda uyguladığımız projeyle Yuşa yolu yepyeni bir çehreye büründü.
Anadolukavağı girişini genişleten, Hz. Yuşa Yolu’nu otoyol konforuna kavuşturan Hz. Yuşa yolunda otopark düzenlemesini de kapsayan yeşil alan ve çevre projemiz, yol genişletme çalışmalarımız oldu. Türbeye çıkan yolu yaşlı ve çocukların daha rahat çıkabilmesi için gölgelikli yürüyüş yolu olarak düzenledik.
Başta hentbol olmak üzere Beykoz Belediyesi tarafından yapılan ve hedeflenen sportif faaliyetler nelerdir?
Beykoz Belediyespor’da geleceğin lisanslı sporcularını yetiştiriyoruz. İlçemizdeki amatör kulüplere her yıl maddi katkı sunarak tesisleşmelerine ve sürekli başarılarına destek veriyoruz. Belediye spor kulübümüz bünyesinde yeni spor dallarını destekliyor ve şampiyonlar yetiştiriyoruz. Her dönem hentbol takımımız şampiyonluklarının ardından kazandığı kupalarla başarısına güç katıyor. 2016-2017 sezonunda Türkiye THF Erkekler Hentbol Ligi’ni 2. olarak tamamlayan Beykoz Belediyesi Hentbol Takımımız hem ülkemizi hem de Beykoz’u Avrupa’da temsil etti. Spora verdiğimiz desteğin meyvelerini böylesi başarılarla almak bizleri haklı olarak gururlandırıyor.
Yaş kategorilerine göre sporcu kabul eden kulübümüzde başta hentbol olmak üzere eğitim verilen branşlar şunlar:
Hentbol: 7-16 yaş arası sporcu başvurusu alıyor. Süper Lig’de oynamakta olan A Takım maçlarına devam ediyor. Alt yapıda Yıldız Takım ve Genç Takım olmak üzere 48 sporcusu bulunuyor.
Geçtiğimiz sene “Beykoz Belediyesi Minikler Hentbol Turnuvası” düzenledik. Dostluk, rekabet ve heyecan dolu karşılaşmalara sahne olan, şölen havasında geçen turnuvada minikler sporu, eğlence ve dostluğu doyasıya yaşamıştı.
Voleybol: 3 takım mahalli liginde oynuyor. 80 sporcu ile çalışıyor.
Taekwondo: Savunma sporları içinde en çok başarı elde edilen, milli sporcumuz Berranur Çiftçi’nin de içinde olduğu, ilgi gören bu branşta 7-16 yaş sıralamasında 45 sporcuyla çalışıyor.
Karate: 60 aktif sporcuyla çalışıyor.
Boks-Kick Boks: Yaş sınırı yok ve boksta 20 sporcu, Kick Boks’ta 30 sporcu ve toplamda müsabakalara katılan 283 aktif lisanslı sporcu ile faaliyetlerine devam ediyor.
Tüm bu takımların altyapısından gelen sporcular ile haftanın en az 5 günü R. Şahin Köktürk Spor Kompleksi’nde antrenman yapılıyor. Devam eden kayıtlar için 0216 413 01 98 tlf. detaylı bilgi verilmektedir.
Kentsel dönüşüm ve 2B arazileri gündemi hangi aşamalarda, ayrıca tapu vereceğiniz yerler çoğunlukta mı?
Bizler halkımızın hakkını korumak için her türlü gayreti sarf ediyoruz. Beykoz, 1982’de Boğaziçi sit alanı ilan edilmiş. Benim ilçem öngörünüm, sit alanı, orman, bunun gibi birçok engele takıldığından bol imkânlı bir ilçe değildi. Bizler de bu olmazların içinden oluru üretmeye çalıştık. Birçok sıkıntıya rağmen buraya bölge planı yaptık. 2B’ler bir destandır. Biz Beykoz’da bir ilki yaptık ve 20 bin kişiye tapularını dağıttık. Hedefimiz Beykoz’da imarsız hiçbir yer bırakmamak. Eğer bugün 2B’leri biz satmasaydık, Beykoz halkının cebinden 2 trilyona yakın para çıkacaktı. Beykoz Belediyesi olarak halkın cebinde tam 1 trilyon para bıraktık. Dolayısıyla halkımıza uygun maliyetli konut yapacağız. Şu an için 500 konutluk bir sosyal alan için bakanlıkla irtibat halindeyiz. Bir başka yerde 150 konutluk bir sosyal konut daha düşünüyoruz. Bunun gibi birkaç projemiz daha var.
Beykoz’da imar planı yapmak çok zordur. İstanbul’da Sarıyer ve Beykoz haricindeki ilçeler imar planlarını İBB ile birlikte kendileri yapar. Benim imar planlarımı ben yaparım, meclisime sunarım, İBB ile yaparım, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, İl Çevre Müdürlüğü’ne gönderirim. Bakanlıktan geçirmeden de açıklama ve uygulama yapamam. İmar bekleyen vatandaşlarımız bunu da göz önünde bulundursunlar. Biz halka imkân veriyoruz. Devletin verdiği ‘Kamu Ortaklık Payı’ olmadan da mahallenin hizmet alanları ortaya çıkmaz. Herkesin arazisinden vermek zorundayız. Bunlar imar kanununun içinde olan konulardır. Biz imar planı yaparken adaleti, hakkaniyeti, hukuku gözeterek, hassasiyet gösterdik.
Biz Kentsel Dönüşümün arkasına sığınmıyoruz. “Yerinde Dönüşüm” yaparak, Beykozlunun Beykoz’da kalmasını sağlayacağız.
Elimizde 2B arazisi de kalmadı. Yenimahalle ve Çavuşbaşı’ndaki yerlerle ilgili olarak konuşabilirim. Elimizde çok az 2B var. Şu anda mülkiyetlendireceğimiz arsamız çok az. Yenimahalle’de bir kısım yerler var. Biz 20 bine yakın 2B arsalarını, 4B arsalarını ve vakıf arsalarımızı dikkate aldığımızda Beykoz’da mülkiyet lâfı edilmiyor. 2009’un ilk yıllarında vatandaşımızın arzusu sadece mülkiyetti. Bugün ise hiçbir vatandaşımızın mülkiyet sorunu yaşamadığını söyleyebiliriz. Yenimahalle ve Çavuşbaşı gibi havza alanında kalan yerlerle ilgili konunun da önümüzdeki yılsonuna kadar adını koyacağız.
Beykoz’da TOKİ binalarını görecek miyiz, diye vatandaşlarımız soruyor. Tabii ki onlardan bir talep gelirse izin verilecek. Ama TOKİ’nin Beykoz’a zorla girecek hali yok. Talep olursa girerler. Bizler TOKİ’yi Beykoz bölgesine vatandaşlar rıza göstermediği sürece sokmayacağız. Belediye olarak bir talepte bulunmayacağız.
Beykoz Belediyesinin projeleri hakkında bilgi verir misiniz?
İnsanlara faydalı olmak gayesiyle çıktığımız siyaset ve hizmet yolunda en temel hedefimiz ilçe sakinlerinin mutluluğunu tesis etmektir. İlçemizin geleceğine dair kurduğumuz hayaller, başlattığımız hizmetler, gerçekleştirdiğimiz projelerin hepsi bu hedefe ulaşmak içindir.
İşsizlikle mücadelemiz ise devam ediyor. Belediyemiz bünyesinde kurduğumuz Kariyer Merkezi iş arayan ilçe sakinlerimize profesyonel danışmanlık hizmeti sunuyor.
Engelli vatandaşlarımızın istihdamı için de özel çalışma yürütüyoruz. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Medipol Üniversitesi, Türk Alman Üniversitesi, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi gibi yeni okul ve üniversiteler kazandırdığımız Beykozumuz, bugün Eğitim Kenti olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor.
Turizm alanında alt yapısını hazırladığımız Kanlıca Çubuklu Sahil Yolu, Cam Eğitim ve Sanat Merkezleri, Meyve Bahçesi, Kent Meydanları, yeni hizmet binaları, spor sahaları, yeni eğitim kurumları gibi birçok projemizi uygularken, birçoğu da hayata geçmeyi bekliyor. Riva Kanal, Kent Meydanları, Yuşa Tepesi, Karlıtepe Projesi, Teleferik Projeleri, Bal Kent, Kanuni Sultan Süleyman Kent Ormanı bunlardan bazıları.
Beykoz %84’lük orman varlığıyla şehrin akciğeri. Beykoz’un yeşiline yeşil katan ilk icraatlarımızdan Hobi Bahçeleri’yle ilçe sakinimiz kendi meyve ve sebzesini yetiştirmenin keyfini yaşıyor. Paşamandıra’da 18 bin 600 metrekarelik bir alanda kurduğumuz Meyve Bahçeleri’ne de 14 farklı türden 950 meyve ağacı diktik. Alibahadır, Riva ve Cumhuriyetköy’de yeni mesire alanları kurma çalışmalarına hız verdik. Bu hizmetlerin yanı sıra ilçemizde park ve yeşil alan düzenleme, tarihi alanları ihya etme çalışmalarımız da hızla sürüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB standartlarında kapalı pazar yeri talimatı ile yapımını tamamladığımız 5 bin 800 metrekare alan üzerinde kurulan Göksu Pazar Yeri’ni hayata geçirdik.
Beykoz’da yaşayan ve maddi imkânı kısıtlı çiftlerimizi her yıl Toplu Nikâh Töreni’yle evlendiriyoruz. Yuva kuran çiftlerimize ev eşyaları ve çeyizlerini de hediye ediyoruz. Beykoz Belediyesi olarak geleneksel olarak düzenlediğimiz Toplu Sünnet Töreninde de binlerce çocuk sünnet heyecanı yaşıyor.
Yıllarca ilim ve irfan noktasında yönetiminde bulunduğunuz sosyal toplum kuruluşları ve en başta da İlim Yayma Vakfı var. Bu minvalde eğitim ve gençlerimiz için neler söylersiniz?
Her fırsatta STK’larla bir araya gelerek, ilçemizde geliştireceğimiz hedeflerde ve projelerde onların sesine kulak vererek istişare toplantılarında buluşuyoruz. STK’ları önemsiyoruz.
Geçtiğimiz mart ayında ülkemizde 46 yıldan bu yana ilmi ve irfanı dalga dalga yayan İlim Yayma Vakfı’na ise 3. kez başkan seçildim. Cumhurbaşkanımızın elinden Vefa Ödülü aldım. İlim Yayma Ailesi olarak neredeyse yarım asrı devirmiş olmanın bahtiyarlığı içindeyim. Değerli büyüklerimizi ve tüm yönetici kadrolarımızı hürmetle ve hayırla yâd ediyorum. Büyüklerimizin hayalleri ve idealleri bir bir gerçekleşiyor. Kurumumuz, ilimle irfanı aynı bünyede toplayan düşünceye sahip insanlar yetiştirmek gayesiyle 46 yıldır yoluna devam etmektedir. Bu yılki kongre temamızı da “İlim, İrfan, İnsan” olarak belirledik. İnsanlığın irfandan yoksun bilimle karanlığa sürüklendiği bu çağda; ilimle irfanı birleştiren yeni bir bilimsel zihniyete, yeni bir paradigmaya büyük bir ihtiyaç vardır. Vakfımız da buna hizmet için vardır. Gençlerimize de mutlaka topluma mal olmuş STK ve derneklere girerek hizmet etmelerini tavsiye ediyorum.
Beykoz halkı için sosyal yardımlaşma konusunda ne gibi çalışmalarınız var?
Beykoz Belediyesi olarak “kimsesizlerin kimsesi olmak” sosyal politikamızın temel hedefidir. Bu temel gayeyle kurduğumuz Beykoz Toplumsal Destek Merkezi (TODEM) ilçemizdeki ihtiyaç sahibi, yoksul, muhtaç, hasta, düşkün, yetimlerin eli ayağı oluyor. Merkezimiz her bayram öncesinde yetim ve muhtaç yavrularımıza bayram sevinci yaşatıyor. Bu bayram şehit ve gazilerimizin evlatları başta olmak üzere 6 bin yavrumuzu yeni bayramlık giysilerle donattık. İhtiyaç sahipleri kendilerine verilen ‘sosyal destek kartla’ her ay market alışverişlerini yapabiliyor. Ayrıca merkezimiz ilçe sakinlerinin birinci el ve giyilebilir durumdaki ikinci el giysi bağışlarını ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırarak sosyal dayanışmaya da öncülük ediyor. Kurban Bayramlarında hayırseverlerin et bağışlarını yoksul ailelere ulaştırıyor, onlara da bu vesileyle bayram sevinci yaşatıyoruz. Şehit aileleri ve gazilerimizin ailelerine özellikle ehemmiyet gösteriyor, her bayram kapılarını çalarak hatırlarını ve ihtiyaçlarını soruyoruz. Belediyemizin çatısı altında bulunan “Sosyal Yardım Kurulu” ihtiyaç sahiplerine nakdi yardımlar yapıyor. İlçemizde ikamet eden ihtiyaç sahibi ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerine her eğitim-öğretim yılı başında eğitim desteği veriyoruz. Dileğimiz, bu çalışmalar neticesinde ilçemizde sahipsiz kimse kalmamasıdır. İhtiyaç sahibi herkes belediyemizin şefkatli yüzüyle hayata umutla bağlanıyor.
Sayın Başkan bizlere vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.
Efendim, ben de sizlere teşekkür ederim. Feyz Medya Grubuna, gönül dolusu sevgiler.