Günübirlik Değil Gelecek Nesillerimizi Düşünerek Hareket Ediyoruz / Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek

35-beykoz-belediye-baskani-yucel-celikbilekYücel Çelikbilek Kimdir?
1951 yılında Kars’ta doğdu. 1956 yılından bu yana Beykoz’da yaşıyor. Fatin Hoca İlkokulu’nu ve Beykoz Ortaokulu’nu bitirdi. Ardından Kadıköy Ticaret Lisesi’ni ve İstanbul Ticari ve İlimler Akademisi’nden mezun oldu. 1993 yılında Mahalli İdareler Enstitüsü’nü bitirdi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde mahalli idareler yüksek lisans çalışması yaptı. 1994-1999 yılları arasında Beykoz Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde AK Parti’den Belediye Başkanı olarak seçildi. Beykoz halkı, 2014 yerel seçimlerinde Yücel Çelikbilek’e yeniden belediye başkanı olma görevi ve onurunu verdi.

Sayın Başkan, siyasete adım atmaya nasıl karar verdiniz?
Siyasete ilgim lise yıllarında başladı. Bizim kuşağımız maalesef öğrenci olaylarının en çetin yaşandığı yıllara şahitlik etti. Ülkenin içinde olduğu durum beni düşündürüyor, çözüm arayışına itiyordu. Bu konularla ilgili Cemal Gürsel’e bir mektup bile yazdım. 2002 yılında İstanbul AK Parti İl Teşkilatı’nın kuruluşunda yer aldım. Sayın Başbakanımızla, bakanlarımızla uzun bir siyasi geçmişimiz var. 1994 seçimlerinde Beykoz Belediye Başkanı oldum. 2009 ve 2014 seçimlerinde vatandaşın ilgi ve teveccühüyle tekrar başkan seçildim. “Sizin en hayırlınız insanlara faydalı olanınızdır.” düsturuna layık olabilmek için aşkla ve şevkle çalışmaya devam ediyorum.

Yer aldığınız sivil toplum kuruluşlarından, ilgilendiğiniz çalışmalardan bahseder misiniz?
Aslında işim gereği her an sivil toplumun içinde, ilçemizdeki toplum yararına çalışan dernek ve yöre dernekleriyle bir aradayım. Türkiye’nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından olan İlim Yayma Cemiyeti’nin, 2002-2004 yılları arasında başkanlığını üstlendim. Kurucu üyesi olduğu İlim Yayma Vakfı’nın da başkanlığını sürdürmekteyim. Eğitimi ana gaye edinen, ilmî çalışma ve faaliyetlerde bulunan, imkânı olmayan öğrencilere sahip çıkan, ülkenin dört bir yanında talebe yurtları bina eden bu güzide kurumların çalışmalarına can-ı gönülden katılıyor, ilme verilen değerin ve insan için yapılan hizmetin en büyük hayır olduğuna inanıyorum.

Hâlâ başladığınız zamanki çalışma enerjisine sahip misiniz? Bu dönemin sizin için farkı ne olacak ifade edebilir misiniz?
Beykoz gibi güzide bir ilçede insanlara hizmet etmek, ihtiyaçlarını karşılamak, hayallerini gerçekleştirmek, gençlerin geleceğini aydınlatmak, belde sakinlerine huzurlu bir ortam sunmak, belediye başkanlığının tüm güçlüklerine rağmen bana kuvvet ve enerji veriyor. Bu dönem Beykoz için güzelliklerle dolu bir dönem olacak. İlçede nesilden nesile miras kalan imar ve mülkiyet sorununu hamdolsun geçen dönem çözüme kavuşturduk. İlçe sakinlerine verdiğim sözü yerine getirmenin eşsiz mutluluğunu yaşıyorum. İnsanlar tapularını almakla sadece mülkiyet hakkına kavuşmadı, geleceğe dair umutlarına, hayallerine ve evlerindeki huzura kavuştu. Bu imkânı ilçeye kazandırmış olmanın verdiği güç, ilçemizin çehresini değiştirecek hizmetlerin ve devasa projelerin dinamiğini oluşturacak.

Geçen dönem yaptığınız ve ileride devam etmek, yapmak istediğiniz projelerden, çalışmalardan bahseder misiniz?
Geçen 5 yılda ilçenin köklü sorunlarından olan imar ve mülkiyet sorunlarını Başbakanımız’ın ilgisi, bakan, milletvekilleri ve Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle çözüme kavuşturduk. Beykoz ilk defa imar planlarına kavuştu, hem de çalışmaları arazide halkla birlikte tamamladık. Bu çalışmalar devam ederken bir yandan ilçenin turizm, eğitim, spor alanında çehresini değiştirecek projelerin alt yapısını oluşturduk ve bazılarını da hayata geçirdik.
Beykoz, bu dönem dev projelerle atılım yaşıyor. Eğitimin yükselen yıldızı olan ilçemize 4 üniversite kazandırdık. Beykoz, girişimlerimizle Türk-Alman Üniversitesi’ne ev sahipliği yapıyor ve ilk öğrencilerini aldı. İstanbul’un en güzel manzarasına sahip Karlıtepe Mesire Alanı’nda çalışmalar başladı. Anadolu Yakası’nın ilk teleferikleri ilçemizde kurulacak. Yüzyıllar boyu camcılığın merkezi olan Beykoz, camcılıkla yeniden anılacak. Kanal Riva Projesiyle ilçede Avrupa’daki kanallı şehirlere denk bir turizm merkezi doğuyor.
İlçenin spor kenti vizyonu doğrultusunda hayalini kurduğumuz Beykoz Arena’nın temeli atıldı. İstanbul’a hitap edecek 8 milyon metrekare büyüklüğünde Elmalı Kent Ormanı’nda çalışmalar başladı. İstanbul’un en çok bal üreten ilçesi olan Beykoz’u “Balkent” yapmak istiyoruz, arıcılara çeşitli destekler veriyoruz.
Bir yandan da tarihi ihya projelerimiz devam ediyor. Tarihi Beykoz Kışlası, Safiye Sultan Çeşmesi, Küçüksu Mihrişah Sultan Camii, Hünkâr Kasrı, Abraham Paşa Çiftliği ve Yoros Kalesi, Riva Camii, Akbaba Canfeda Hatun Camii, restorasyonlarla yaşama bağlanıyor.
Meydan yenileme projeleriyle, hizmet binaları, kültür ve gençlik merkezleri, spor sahaları, yeni okullar, yollar, merdivenli sokaklar, aile sağlığı merkezleriyle ilçe sakinlerinin yaşam kalitesi günden güne artıyor ve ilçenin çehresi güzelleşiyor. Projelerin yanı sıra bu çalışmalar da aynı hızla devam edecek.

Beykoz için yaptığınız veya planladığınız sosyal sorumluluk çalışmalarınız var mı? Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?
Belediye olarak ilçemizdeki sivil toplum kuruluşları ve toplum yararına çalışan derneklerin her daim yanındayız. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Beykoz Şubesi’nin başlattığı “Engelli Üretiyor Doğa Kazanıyor” projesine destek verdik. Derneğin bahçesinde kurulan tekstil atölyesinin yapımına katkı sağladık. Bu bizim için önemli bir sosyal sorumluluk projesiydi. Bu atölyede, hem doğayı kirleten naylon poşete alternatif bez torba üretiliyor hem de engellilere istihdam sağlanıyor. Engelli ilçe sakinlerinin istihdamı, hayata katılmaları ve yaşama sarılmaları için çok büyük gereksinim. Bir engelli kardeşimizin kendi üretimini yapması demek kendi ayakları üzerinde durması demek. O yüzden projeye yürekten destek verdik. Aynı projeyi Can Simidi Derneği bünyesinden de hayata geçirdik.

Çok uzun yıllardır Beykoz sakinisiniz. Beykoz’un sizin için neler ifade ettiğinden, nasıl bir Beykoz hayal ettiğinizden bahseder misiniz?
Küçük yaşta Beykoz’a geldim, buranın her türlü yokluğuna şahit oldum. Vasıta yoktu, işimize okulumuza çamurlu yollardan yürüyerek giderdik. Yollarımızı, sokaklarımızı, kaldırımlarımızı kendimiz yapardık, elektrik direklerini bile kendimiz dikerdik. Bunları görmüş biri olarak günümüz koşullarına sahip Beykoz bizim için daha da değerli oluyor. Belediyemizin ve ilçemizin gelir ve imkânları her geçen gün artmakta. Bu imkânlarla hayal ettiğim Beykoz’u tesis etmenin gayretindeyim. İlçem için hayallerim büyük. Geniş caddeleri, ferah evleri, bakımlı yolları, temiz sokakları, yemyeşil parkları, düzenli dinlenme ve yürüyüş alanları, büyük meydanları, sosyal donatıları, gençlik merkezleri, her daim aktif kültür mekânları, spor tesisleri, yaşlılar için yaşam merkezleri, turizmi her an canlı olan bir Beykoz… Tarihine sahip çıkan, istihdam ve ekonomisi güçlü, geleceği aydınlık bir Beykoz… Kısacası insanların huzurlu ve yaşamaktan mutlu olduğu bir Beykoz hayali çalışma azmimi perçinliyor.

Sayın Başkan, hizmetlerinizde ve hayırlı niyetlerinizde Allah yardımcınız olsun. Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ederiz.
Efendim, ben çok teşekkür ederim. Özellikle Allah Rasulü’nün torunu olması ve Ehl-i Beyt’in en güzel temsilcilerinden olması hasebiyle Şenel İlhan Beyefendi’ye çok teşekkür ederim. Bu zamanda, kendini bulma ve tanıma konusunda insanlara can yoldaşı olması ve hassaten insanların nefs mücadelesinde bir can simidi gibi tutundukları o güzel sohbet ve ölçüleri, 23 yılı aşkın Feyz ve Gönül dergileriyle insanımıza kazandırdıkları için tekrar teşekkür ederim. Sevgi ve muhabbetlerimle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir