Yıllık arşiv 2014

Kutsalı Aramak Ya Da Sahici Değerlerle Donanmak / Dr. Metin Serimer

Günlük hayatta dini hayatın insanı kendine cezbettiren Allah merkezli yapısından alabildiğine yararlanmak; dinin açık, net, en anlamlı yapısından her boyutta istifade etmek ne yazık ki insanların kendilerini algılama biçimlerinden çok etkilenmekte, tabir yerindeyse kendi eğri bakış açılarıyla kendi varoluşsal gerçeklerine darbe vurmaktadırlar. Bu varoluşsal gerçek, insanların nefs, heva ve hevesleri …

Devamını oku »

Selami Şahin’in Yarım Asırlık Müzik Serüveni

Sanat hayatınıza başlayalı neredeyse yarım asır oldu. Bu zor piyasada tutunmak nasıl mümkün oldu ve Selami Şahin markası nasıl oluştu? Başarınızı nelere bağlıyorsunuz? Ben tabi ki besteci ve yorumcu olarak kimseyi taklit ederek yola çıkmadım. Bir Selami Şahin modeli oluşturmaya ve yıllar geçse de unutulmayacak şarkılar yapmaya çalıştım. Aslında benim …

Devamını oku »

Beşir Ayvazoğlu ile Edebiyat ve Edebi Şahsiyetler Üzerine Söyleşi

Yazdığınız eserlerde biyografiler çok büyük bir yere sahip. Niçin biyografiler desek neler söylemek istersiniz? Aslında benim yazdığım biyografileri, sadece biyografisini yazdığım bir şahsın özel hayatı olarak görmemek lazım. Eğer dikkat ettiyseniz seçtiğim figürler, yaşadıkları devirlerde edebiyatta, sanatta, fikirde son derece önemli roller oynamış şahsiyetlerdir. Dolayısıyla onların biyografisini yazarken tek başlarına …

Devamını oku »

Yedi Güzel Adam’ın Hatırlattıkları… / Dr. Metin Serimer

“Yedi Güzel Adam’ı” izledim bir gece sabaha kadar… Gönlümün dilinden kelimeler döküldü; “Ruhumuzu ne kadar da incitmişler…” Safiyeti, temizliği, izzeti, saygıyı, naifliği, delikanlılığı, mertliği… Bizi biz yapan ne varsa, her gün tozlu bir halıdan eski bir ilmiği söker gibi alıp götürmüşler… Bu film vesilesiyle bir kez daha bunları hatırladım. Batı’nın …

Devamını oku »

Doğu Türkistan’da Çin Vahşeti / A. Kaşgari

Hoşgeldiniz… Türkistan’a giderek oradaki olayları insanlardan canlı olarak dinlediniz ve gördünüz. İzlenimlerinizden bahseder misiniz? Hoş bulduk… Biz Temmuz ayının sonunda Doğu Türkistan’ı ziyarete gittik ve Eylül’ün başında döndük. Tabi ki Doğu Türkistan’da birçok olaya şahit olduk. Bilindiği üzere Çin’in bir dış, bir iç politikası var. Ancak Çinlilere ayrı, Uygur Türklerine …

Devamını oku »

En Yaratıcı Kılıfların Sahibi Haset / Ayşegül Hakverdi

Yaşadığımız şu dünyada neyin iyi neyin kötü olduğunu ayırt etmeye çalışırken, ayırt ettiklerimiz içindeki kavram kargaşalarını algılamaya çalıştıkça Heisenberg’in Belirsizlik İlkesinde belirttiği gibi flulaşıp daha karmaşık bir hale geliyor. Çünkü herkes her şeyi işine geldiği gibi yorumluyor. Daha doğrusu doğru tanımlar anlaşılamadığı için tanımsızlık ortamında daha belirsiz hale geliyoruz. Bazen …

Devamını oku »

İdealler ve Yalancılar / Kenan Kurban

Akdeniz sıcağının, mavi suların serinliğiyle birleşip insanı ferahlattığı bir yaz gününde şehvetleri kalplerini, öfkelerini ve akıllarını esir almış. İnsanların huzursuzluğuyla huzur bulan dört adam ve onların ukala aileleri, sahile sıfır özel mülklerinde eğleniyorlardı. Erkekler dışarıya attıkları masanın başında okey çevirirken gözleri de sesi kısık televizyondaydı. Kadınlar ise yemek hazırlarken günlük …

Devamını oku »

Çağımızın Problemi Yalnızlık / Prof.Dr. Sefa Saygılı

Yalnızlık nedir? Sözlük te yalnızlık; 1) Yalnız olma, yanında kimse bulunmama durumu 2) Issızlık, tenhalık, olarak izah edilmiş. Ancak dilde kullanılış örneklerinde korku, ürperti, korkunçluk hissi gibi anlamlar yüklenmiş: “Ruha korku veren bir yalnızlıktan ürperiyorum.” “O yıl yalnızlık bütün korkunçluğu ile içime çökmüştü.” Gerçekten yalnızlık; öylesine acı veren ve ürkütücü …

Devamını oku »

Kısa Filmlerin Perde Arkası / Yönetmen Sinan Sertel

Öncelikle sizi biraz yakından tanımak isteriz? Bu sektörle tanışmanız nasıl oldu? İstanbul Teknik Üniversitesinden mezun oldum. Ben aslen mühendisim. Ama mühendislik hiç yapmadım. Sektör kabul edersek, ilk olarak televizyon dizilerinde çalışmaya başladım. Post-prodüksiyon aşamasında uzun zaman çalıştım. Bir yandan sinema ile ilgili çalışmalar yaptım. Okumalar, izlemeler ve tartışmalar. Sonra televizyon …

Devamını oku »

Çocuk Gelişiminde Oyunun Rolü / Çocuk Terapisti-Pedagog Serap Buharalı

Serap Hanım öncelikle kendinizden kısaca bahseder misiniz? 1975 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi okulöncesi eğitim bölümünü bitirdim. Ardından eğitim kurumlarında öğretmenlik, koordinatörlük ve eğitim yönetimleri gibi pozisyonlarda vazife aldım. Çocuk ve aile ile ilgili yetişkinlere eğitimler verdim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünde zümre başkanlığı yaptım. Birçok eğitim projesinde …

Devamını oku »