Yıllık arşiv 2018

Asırların Esprisi / Dr. Metin Serimer

İnsanların bir kısmı hümanist olduğunu söylüyor, bir kısmı agnostik, bir kısmı deist, bir kısmı ateist… Söylesinler; lakin insanın bir dili bir de gönlü var… Kendini dahi layıkıyla tanıyamayan, kendine dahi inanamayan, varlığını açıklayamayan insan, diliyle ne söylese, kalbinin ayarının bozukluğuna yorumlanır bu ancak… Kem sözlere objektif yaklaşım böyle olur… Kalp …

Devamını oku »

Rafet El Roman ile Söyleşi

Rafet el Roman kendini nasıl keşfetti? Çocukluğumda başladı bu. Çocukluğumda sesimin iyi olduğunu fark ettim. Başkalarının yapamadığı daha iyi bir şey yapıyordum, o da sesimi kullanmaktı ve bir gün böyle hayal kurmaya başladım. Yani aslında müzisyen olmak, hayatımı bu işle geçirmek çocukluk hayalimdi. Arkadaşlarınızın arasında sıradışılığınız var mıydı? 90’lı yıllarda …

Devamını oku »

Balkanları Korumak ve Balkanlardan Kopmamak… / Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu

Balkanlar bizim için neyi ifade ediyor? Balkan sürgünlerinin ve katliamlarının temelinde ne yatıyor? “Orient question” diye tanımlanan, “Şark meselesi” ya da “Doğu sorunu” diye tanımlanan bir hedefle, Batılılar, 1815 Viyana Kongresi’nde Osmanlı’yı bitirmek için karar aldılar. “Orient question” Müslümanları, Türkleri geldikleri yere geri göndermek hedefini güdüyordu. Geldikleri yer, yani Orta …

Devamını oku »

Kalıtım Sadece Genlere mi Emanet? / Prof. Dr. Yusuf Özkul

Epigenetik nedir? Bir DNA, bütün canlılarda, Adenin, Timin, Guanin ve Sitozin’den oluşan 4 harfli bir kodla yazılıyor. İnsana baktığımız zaman da, insanda yaklaşık olarak 80-85 milyar kadar hücre var ve bu hücreler içerisinde de yaklaşık olarak 22 bin civarında gen var. Bu genlerin bütün DNA’da işgal ettiği alan da yüzde …

Devamını oku »

Hz. Hatice’yi Anlamak / Dr. Muhammed Satılmış

İmtihan dünyası, evvelden beri olduğu gibi kıyamete kadar da var olacak. Mutsuzluklar, üzüntüler, kavgalar… Hep ama hep olacak. Gelip geçen dünyada herkesin yaşadığı sıradan hayatı yaşarsak mutsuzluğa da hüzne de her zaman saplanır kalırız. Şimdi size öyle bir hayat öyküsü anlatmak istiyorum ki zor olan hayatta, kalbinizde hem aşkı hem …

Devamını oku »

Egodan Özgüvene Giden Yol / Uzman Psikolog Tuğba Demiröz

Özgüven ve ego ne demek, ego ne zaman başlar, kaç yaşında oluşur? Özgüven, kişinin kendisini sevmesi, kendisine saygı duyması, bütün iyilikleri hak ettiğine ve mutlu bir hayat süreceğine inanmasıdır. Ego ise özgüvenden çok farklı bir parçamızdır, benlik olarak da bilinir, tasavvufta da nefse karşılık gelen yapıdır. İnsanoğlu, bir beden ve …

Devamını oku »

Popüler Diyetler Ne Kadar Bilimsel ? / Doç. Dr. Oytun Erbaş

Protein deyince akla ilk beyaz et ve kırmızı et geliyor. Beyaz et ve kırmızı etin artıları eksileri nelerdir, hangisinin daha çok tüketilmesini tavsiye ediyorsunuz? Protein kaynağı, özellikle büyüme çağındaki çocuklar için çok önemlidir. Büyüme çağındaki çocuklarda, eğer obezite veya başka bir hastalık yoksa kalori ve diğer besinlerden kısıtlamaya gitmiyoruz, onları …

Devamını oku »

Aydınlık Savaşçıları Dımıtrı Vasılyevıch Polyakov – Rusya / Yönetmen Mustafa Ablak

Rusya’dayız. Milletleri aşan bir ideolojiyi hayata geçirmek için yürütülen acımasız bir politikaya ev sahipliği yapmaya kalkışan Rusya’da. Bolşevik İhtilali’nden sonra yalnızca İslamiyet’i değil tüm inanç sistemlerini hastalık olarak kabul eden bir hâkim görüş vardı. Rusya’daki üniversitelerde yetişmiş olan Fizik Profesörü Dimitri de bunlardan birisiydi. Bu neslin içinden karşımıza Dimitri Vasılyevıch …

Devamını oku »

Suçum Suçsuzluğum-4 / Kenan Kurban

Ferhat, elleri ve ayakları zincirli halde koridorda kendisini daha önce öldüresiye döven iki gardiyanın eşliğinde hücresine doğru yürürken kulaklarında avukatın “Savaş başlıyor.” sözleri yankılanıyor, dudaklarında ise “Uzun ince bir yoldayım” türküsünü mırıldanıyordu. Buraya geldiğinden beri ilk defa özgürlüğü bu kadar yakın hissediyordu. Hatta suyuna ekmek bandığı kuru fasulyenin yanında yediği …

Devamını oku »

Cevabı Bilinmeyen Sorularla Beynimiz / Prof. Dr. Sefa Saygılı

Beynimiz, yaklaşık 1400 gram ağırlığında, küflü peynir gibi kokan, yapışkan, peltemsi bir madde yığınıdır. İnsan vücudu beyinden idare edilir. Kafatasımızın içinde, oldukça güvenli bir yerde bulunan bu kontrol odası hemen hemen bütün faaliyetlerimizi yönetir; düşünme, duyular, konuşma, hareket etme, hayatımızı sürdürme… Asla yorulmayan, uykuda bile yaydığı dalgalarla ve gördüğümüz rüyalarla …

Devamını oku »