Aylık arşiv Kasım 2016

Derin Acıyı Dillendirmek… / Dr. Alper Yücel Zorlu

Günümüzde insana dair özlü bir söz arasaydık, insanın halini herhalde bundan daha güzel anlatmazdı. Yaralı ruhlardan bahseder Meltem İdiğ Çamuroğlu “Yaralı Ruhlar Yaralı Bedenler” kitabında. Kendine zarar verme eğilimlerinin altındaki psikolojiyi anlatır, farklı görüntülerini dillendirir. Toplumdaki problemler için “afet masası” deyimi ise Prof.Dr. Kemal Sayar’a aittir. Günümüzde çocuk eğitimine verilen …

Devamını oku »

Şarkıcı Özgün’le Söyleşi

Müzik yolculuğunuzun nasıl başladığından bahseder misiniz? Müzik yolculuğum 1986 yılında koro sınavını kazanmamla başladı. Koro şefimiz ailemle konuştu. Çok iyi bir kulağım olduğunu, mutlaka müzikle ilgilenmem gerektiğini söyledi. Onun vesilesiyle 1990 yılında konservatuvara girmemle birlikte profesyonel müzik yaşantım başladı. Tutacak parça veya albümü hisseder misiniz? Sevdiğim şarkıları yapıyorum. Çoğunluk, kitle …

Devamını oku »

Osmanlı Hekimlerinden Duygu Kontrolü Tavsiyeleri / Prof. Dr. Ayten Altıntaş

Sizi, Osmanlı tıbbı üzerine araştırma yapan tıp tarihçisi olarak tanıyoruz. Osmanlı hekimleri tıp kitaplarında duyguların sağlık üzerindeki etkisini nasıl anlatıyorlar? Osmanlı hekimleri duygulara çok önem verirler. Bu konuda diyorlar ki: “Hiçbir gıda veya hiçbir ilaç, duygular kadar hızla vücudu etkilemez.” Buna şöyle bir örnek veriyorlar: “Hiç tahmin etmediğiniz sevinçli bir …

Devamını oku »

Erteleme Hastalığından Nasıl Kurtulabilirim? / Klinik Psikolog Cenk Kahvecioğlu

Ertelemek ne demek? Bir tembellik türü mü acaba? Bir hastalık diyebilir miyiz? Erteleme, öncelikli işlerimizin yerine daha önemsiz işlere odaklanmaktır. Bu işi kronik hale getirdiğinizde bir hastalığa dönüşebilir. Eğer kronik ertelemeciyseniz bu performansınızı ve başarınızı olumsuz olarak etkiler. Bunun için ertelemeyi anlamanız ve onu değiştirmeniz verimliliğinizi artıracaktır. Tembellikle arasında ince …

Devamını oku »

Alternatif Uyuşmazlık Çözümü: Arabuluculuk / Avukat Şamil Demir

Öncelikle arabuluculuk sistemi nedir anlatır mısınız? Arabuluculuk, Avrupa’da ve Amerika’da 40 yıla yakın süredir uygulanan bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Aralarında davaya konu olmuş veya olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin meseleyi bir arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme kavuşturdukları bir süreçtir. Arabuluculuk sisteminin Türkiye hukuk sisteminde yer alması nasıl oldu? …

Devamını oku »

Yatırım İçin Hangi Gayrimenkul Aracı Daha Kazançlı? / İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa

Konut artışı talepten fazla mı, arz-talep dengesi açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? İnşaat ihtiyacı yıllık yaklaşık 500-600 bin civarında. Rakamın bu seviyelerde olmasının nedenleri genç bir nüfusumuzun olması, bazı bölgelerimize göç olması, evlilikler ve aile ayrışmaları olarak gösterilebilir. Bu rakamın yüzde 50’si olduğunu kabul etsek bile yıllık ihtiyaç 200-300 bin yapar. Öte …

Devamını oku »

Gönül Fakiri / Ayşegül Hakverdi

Cömertlik dediğimizde akla gelen hep maddi meselelerdir. Sadece maddi anlamda yaptığımız yardımları cömertlik olarak tanımlarız. Biraz derinlemesine düşününce cömertliği maddiyatla sınırlandırmanın imkânsız olduğunu, çünkü manevi zenginliğe işaret olduğunu anlıyoruz. Maddi kaynaklarımızı zorluklar içerisinde emek vererek kazanırız. Tabiri caizse kafa patlatır, insanlarla boğuşur, stres yaşar, fiziken de yoruluruz. Cömertlik yaparken emeğimizi …

Devamını oku »

Duruş ve Şehadet / Kenan Kurban

Sıvası dökülen duvarları ve pis kokulu iş hanının dik ve yorucu merdivenlerini mazbut giyimli orta yaşlı bir kadın yorgun, bitkin yüz ifadesiyle tırmandı. Nihayet Kadınca Giyim tabelasının bulunduğu kapının ziline bastı, açan olmadı. Tekrar bastı. Biraz daha bekledi, canı sıkıldı. “Hadi be açıl” dercesine demir kapıya baktı. Israrla bir daha …

Devamını oku »

Spor Psikolojisi ve Performans Geliştirme / Spor Psikoloğu Osman Urfa

Sporda duygu ve aklın yönetimi ne demektir? Hayatın içinde amatör bir ruhla çalışan insanların uygulayabileceği, can alıcı başlıklardan bahsedebilir miyiz? Yüzme, yürüyüş, futbol, basketbol, fitness dâhil her spor dalı için ortak temel pratik bilgiler var mı? Duygu ve akıl sürekli olarak birbirini etkileyen durumlardır. Bu sadece sporcular için değil tüm …

Devamını oku »

Gönlümdeki Irmakları Tespih Tanelerine Çeviriyorum / Tespih Ustası İbrahim Özgen

Öncelikle tespih tasarımına başlangıç sürecinize değinir misiniz? Başladığınız günden bugüne geçtiğiniz aşamaları anlatır mısınız? Elâzığlı Yusuf Usta’nın oğlu olunca, baba evde çalıştığı için, oyuncaklarımızdan çok, çocukluğumuz tornada malzemelerle geçiyordu. Dolayısıyla çocukluğumdan beri devamlı torna başında bir şeyler yapmaya, babama beğendirmeye, kendim bir şeyler üretmeye çalışıyorum. 10 yaşlarında artık yavaş yavaş …

Devamını oku »