Aylık arşiv Ekim 2015

Bulanlar Arayanlardır / Dr. Alper Yücel Zorlu

Arayış, aslında hikmetin izlerini sürmektir. Böyle bir sorgulama eğer içimizdeki “büyük boşluk”tan ya da arayıştan kaynaklanmıyorsa böyle bir soruya arkasını dönüp gidecek insanları yadırgamamak gerek. Ama eğer samimi bir arayışın eseri ise düşünen hiçbir kimse, kalp taşıyan ve nefes alıp veren hiçbir canlı, insanlık iddiasında ve insan görüntüsünde ise böyle …

Devamını oku »

Muhteşem Bestelere İmza Atan Üstad Amir Ateş’le Söyleşi

Musıkîyle tanışmanız nasıl oldu? Sizi musıkîye yönlendiren neydi? 1942 Kandıra doğumluyum. O zaman köylerimizde ilkokul yoktu. Babam hafızdı, ben de Kur’ân’ı Kerim’i öğrenmek ile başladım eğitime. Daha sonra Ezan-ı Muhammedî, Mevlid-i Şerif gibi musıkîmizin gerçek, ana konusunu teşkil eden dinî musıkîyle tanıştığımı söylemem herhalde yanlış olmaz. Daha sonraları hafızlığımı daha …

Devamını oku »

Endülüs: Zarif Bir Narçiçeği / Prof. Dr. Lütfi Şeyban

Kültürler Arası Etkileşim, Batı’ya Katkılar ve Osmanlı İle Mukayese Bağlamında Endülüs’ün Ayırt Edici Nitelikleri “Dalları Batı’da, kökleri Doğu’da, Medine’de, Şam’da. Zeytinin yeşili ve barışın beyazıyla; İspanya’sı, Portekiz’i ve Fransa’sıyla rengârenk açan narin bir narçiçeği. Muhteşem Ulu Cami’nin Kurtuba’sı, Emevî halifelerinin parlayan yıldızı. Medeniyet uğrunda şakırdayan Emevî, el-Mansur ve Mağribî kılıcının gölgesinde, yüzbinlerce …

Devamını oku »

Sinema ve Din / Yrd. Doç. Dr. Bilal Yorulmaz

Sinema ve Din konusu sizde şöyle bir heyecan uyandırıyor mu? Yani “Sinemanın fonksiyonel bir değeri var, ama benim de bir misyonum var.” gibi. Mutlaka izlediğiniz filmlerde ana başlıklar vardır konular itibariyle. Sizde yeni bir başlığı kışkırtan bir şey oldu mu? Bu konuda da bazı sinema yapıtlarına ihtiyaç var. Buna çalışmak …

Devamını oku »

Hizmetkâr Liderlik / Dr. İlhami Fındıkçı

“Hizmetkâr Liderlik” kitabınızdan hareketle “Liderlik” üzerine yapılan bunca kurgu, her insanı lider meşrep bir hale getirmek için mi, yoksa lider peşinde koşan insan ya da kitlelere liderlerinde ne tür kriterler olması gerektiğini anlatmak için mi? Öncelikle belirtmek isterim ki bu güne kadar gerek liderlik gerekse diğer konularda birçok röportaj verdik. …

Devamını oku »

Huzura Giden Yol Huzursuzluktan Geçer / Ayşegül Hakverdi

Hayatımız çeşitli rollerle geçer. Anne, baba, eş, kardeş… vs. hepsinden dünyaya ayrı bir bakış açısı vardır. Herkes sizden farklı beklentiler içindedir. Kendimize karşı da sorumluluklarımız vardır, bunları da yerine getiririz. Hayatımız beklentilerimize cevap almak ya da alamamak ve beklentilere cevap vermek ya da verememekle yani imtihanla geçer. Sürekli anne rolünde …

Devamını oku »

Duygu mu Akıl mı? 2 / Kenan Kurban

Salih bu duygular içinde; “Teklifinizi kabul edebilirim. Fakat çalışma arkadaşlarımı tanımak isterim. Kabul etmem onlara bağlı.” Yaşlı adam; “Sence uygunsa bu ihtiyar ile onun kendinden geçmiş emmare nefsi var. Ama aradasırada kısa süreli çalışanlar olur.” “O zaman tamam ama şimdilik sadece bir aylık bir zaman için evet diyorum.” Biraz daha …

Devamını oku »

Başarıya Götüren Duygu: Motivasyon / Doç.Dr. Yalçın Kaya

Motivasyon nedir? İnsan organizması uyarılarak herhangi bir performans ortaya koyduğunda yorulur. Tekrar toparlanmak için ise dinlenmek yani pasif durumda olmak zorundadır. Bu, insana ait fizyolojik bir gerçektir. Gerektiğinde tekrar aktif hale geçebilmesi için yine bir uyarana ihtiyaç vardır. İşte insan bedenini tekrar aktif hale geçiren etkenlerin bilinçli ve amaçlara uygun …

Devamını oku »

Kardeşler Arası Kıskançlıkla Başa Çıkma Yolları / Pedagog Ali Çankırılı

Kardeşler arasında rekabet ve kıskançlık sanıldığı kadar kötü ve olumsuz bir duygu değildir. Kıskançlık genellikle, büyük çocuktan küçüğe doğru yöneltilmiş, baş etmesi zor bir duygudur. Eve yeni bir kardeş geldiğinde her çocuk anne ve babanın sevgisini sorgular. Eskisi kadar sevildiğinden emin olmak ister. Yeni gelenin onu tahtından indireceğinden korkar. Anne …

Devamını oku »

Hayâ / Şeyma Serimer

Bu asra gelene kadar filozoflar insana dair birçok önemli soru sormuşlardır. “Ben kimim? Mutluluk nedir?” Aslında filozofların sorduğu bu sorular, insanların iç dünyalarında gerçek kimliklerini aradıklarının birer delilidir. İnsan, iskelet ve et yığını olmanın ötesinde bir varlıktır. Allah insanı yaratırken adeta birçok acizlikle donatmıştır. Hz. Ali (k.v.) Efendimiz’in “Siz insanlar …

Devamını oku »